Pekelmeer Bonaire

In het zuidwesten van Bonaire kom je het Pekelmeer tegen. Dit meer wordt ten dele gebruikt voor de zoutoogst. Het is een werkelijk adembenemend uitzicht, de veranderende zoutgehaltes zorgen voor een adembenemende paarse gloed op het water. Daarachter gelegen vind je natuurlijk de zoutpiramides die ervoor zorgen dat het maken van een foto een ware ansichtkaart oplevert. 

De grote zoutpiramides vind je ook bij het zoutwinningsgebied. Voor een deel is het meer ook afgeschermd, je vindt hier allerlei flamingo kolonies. In de felle zon kleurt het meer prachtig rood. Met vele rondritten op het eiland kom je hier ook langs.

Een lange geschiedenis van zoutwinning

Het pekelmeer kent een lange geschiedenis van zoutwinning. Deze gaat terug tot de Nederlandse koloniale tijd. Voor het eiland was het een belangrijke inkomenstenbron en speelde ‘n rol in de internationale zouthandel. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw ging de zoutwinning door, maar tegenwoordig is ‘t gebied voornamelijk een belangrijke broedplaats voor de flamingo’s.

Thuisbasis van de grootste flamingokolonie van Bonaire

De grootste flamingokolonie op Bonaire vind je bij het pekelmeer, je vindt hier meer dan 7.000 flamingo’s. Deze prachtige vogels trekken jaarlijks duizenden toeristen naar ‘t gebied om ze te zien grazen in de ondiepe zoutpannen. De roze vogels door het ondiepe water zien waden en met hun lange nekken naar voedsel zoeken, is een prachtig gezicht.

Pekelemer Bonaire: een belangrijk ecosysteem

Pekelmeer kent een belangrijk ecosysteem en herbergt allerlei planten- en diersoorten. Naast de flamingo’s vind je d’r onder andere steltlopers, sterns en ook andere vogels die afhankelijk zijn van de zoutpannen voor ‘t voedsel. Het gebied is ook een belangrijke kraamkamer voor de verschillende vissen en schaaldieren. Ook biedt het een goede beschutting aan verschillende soorten koraal.

Behoud van pekelmeer Bonaire

Het pekelmeer is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Bonaire en ‘n waardevolle bron van biodiversiteit. Het is dan ook belangrijk om het gebied in goede staat te behouden. Sinds 2020 is kent het Pekelmeer een status als beschermd natuurgebied onder de Wet natuurbescherming Caribisch Nederland. Het gebied is beschermd tegen ontwikkeling en de menselijke activiteiten die ‘t ecosysteem zouden kunnen beschadigen.

Route naar pekelmeer vanuit Kralendijk

Wanneer je vanuit Kralendijk rijdt, kun je het beste in zuidelijke richting langs het vliegveld rijden. Wanneer je daar bent begint er een rondweg door het zuiden van Bonaire, de EEG Boulevard. Volg deze in z’n geheel. Je ziet dan het pekelmeer vrij snel links liggen. Halverwege deze weg kom je ook nog links slavenhuisjes tegen, op het zuidelijkste puntje.

 

Similar Posts