Klein Bonaire bezoeken
Op z’on 800 meter van de kust van Kralendijk, ligt een onbewoond eilandje genaamd Klein bonaire.
Het eilandje is enorm populair onder de duikers: met het zwarte koraalrif dat vanaf het strand helemaal tot 35 meter diepte loopt volledig rondom het eiland is het een levende droom voor iedere duiker.
Je kunt dit eiland betreden door een bootje te huren of door de boottaxi te nemen. Het eilandje kent adembenemend witte stranden met helderblauw water. Er zijn geen winkels op het eiland dus dien je je eigen eten en drinken mee te nemen. Naast de fantastische stranden bevat het belangrijke broedplekken voor zeeschildpadden.
Klein Bonaire heeft een grootte van slechts 6 km2 en ligt voor de kust van Bonaire ter hoogte van de hoofdstad Kralendijk. Klein Bonaire ligt op ongeveer 800 meter verwijderd van Bonaire.
Klein Bonaire is enorm populair als duiklocatie, het rif bij Klein Bonaire begint al dichtbij het strand en loopt door tot een diepte van wel 35 m.
Het vlakke eiland kent een beperkte begroeiing. Er komen enkele acacia’s en verschillende cactussoorten voor.
![](https://i0.wp.com/beseilanden.nl/wp-content/uploads/2021/08/klein-bonaire-1.jpeg?fit=768%2C1382&ssl=1)
Inhoudsopgave
Trip naar Klein Bonaire
Er varen meerdere watertaxi’s vanuit de kade van Kralendijk naar Klein Bonaire. Drie keer per dag varen deze op vaste tijden heen en weer terug. Het duurt daarmee ongeveer 20 minuten om bij Klein Bonaire te komen. Je wordt afgezet op No Name Beach.
Als je wat meer van plannen houdt, dan kun je deze watertaxi ook van tevoren reserveren. Het kan nogal eens wat druk zijn wanneer er cruisetoeristen aanwezig zijn, dan zijn de watertaxi’s soms wat lastiger te bereiken.
Voor iemand die snel naar Klein Bonaire wil gaan zijn er ook speedboten beschikbaar. Vaak vertrekken ze vanaf de Karel’s Beach bar pier. Deze zijn wat duurder maar doen er slechts 5 a 10 minuten over om je naar Klein Bonaire te brengen. Je kunt met de speedboten ook makkelijker een tijd afspreken wanneer je weer opgehaald wil worden.
Eigenaar klein Bonaire
Toen het duiktoerisme in opkomst begon te komen wilden projectontwikkelaars recreatiegelegenheden bouwen op Klein Bonaire.
De laatste poging werd gedaan in 1995: toen had men er een plan om er een all-inclusive resort te vestigen. Natuurbeschermers en duikoperators staken hier gezamenlijk een stokje voor. Sinds het jaar 2000 is het eiland in overheidshanden. Het is onderdeel geworden van het Bonaire National Marine park.
Vanwege de beschermde status kent Klein Bonaire kent geen huizen. Deze plannen voor de bouw van huizen zijn mede door het groeiende duiktoerisme en de broedplekken van de schildpadden afgewezen.
Zwemmen naar klein Bonaire
Er zijn vaak verschillende acties waarbij er bijvoorbeeld naar Bonaire wordt gezwommen voor het goede doel. Voor de echte diehearts is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan een zwemactie waarbij om Klein Bonaire wordt gezwommen. Dit is een tocht van maar liefst 12 kilometer. Bekijk hier het nieuwsartikel.
![](https://i0.wp.com/beseilanden.nl/wp-content/uploads/2021/08/breeds-trand-klein-bonaire-2.jpeg?fit=960%2C720&ssl=1)
Duiken op Klein Bonaire
Rondom Klein Bonaire loopt een aaneengeschakeld koraalrif waar de meest kleurrijke vissen wonen. Duiken op Klein Bonaire biedt de mogelijkheid om naast vissen ook nog andere bijzondere schepsels als zeeschildpadden en manta ray’s te zien.
De combinatie van de prachtige riffen en de bijzondere schepsels die er rondzwemmen maken het duiken op Klein Bonaire een van de meest populaire duiklocaties. Duikers vanuit alle windrichtingen komen naar Bonaire om hun favoriete sport te kunnen beoefenen rondom Klein Bonaire.
Snorkelen op Klein Bonaire
Allereerst is het van belang dat als je gaat snorkelen op Bonaire, je een tag dient aan te schaffen. Je kunt deze kopen bij een van de verschillende duikscholen of duikwinkels. Ook bij de recepties van hotels kun je deze aanschaffen. Een tag om te snorkelen kost 25 USD en is een jaar geldig.
Snorkelen op is het meest populair op het strand gelegen aan de noordkant van Klein Bonaire genaamd No Name Beach. Wanneer je naar het water toe staat is het mooiste gedeelte, het mooiste rif, aan de rechterkant van het strand.
Als je hier het water in gaat zwem je door het rif heen richting het diepere deel, hier heb je het mooiste zicht.
Je vindt hier een divers en bijzonder koraal. Je ziet er grote sponzen en een grote diversiteit aan vissen. Vanuit de dieptes kunnen er allerlei dieren tevoorschijn komen zoals manta rays of schildpadden. Je zult deze grotere dieren zeker niet altijd zien maar je maakt meer kans dat op Bonaire zelf om een glimp te vangen van een van deze prachige dieren. Klein Bonaire staat ook bekend om de vele zeepaardjes die er voorkomen.
Schildpad broedplaatsen
Voor vijf soorten schildpadden is Klein Bonaire een belangrijke nestplaats. De schildpadden die voorkomen rondom de wateren en nestelen rondom Bonaire zijn de:
- Dikkopschildpad
- Groene zeeschildpad
- Karetschildpad
- Lederschildpad
- Warana
Het lot van vele schildpadden is mede door de enorme hoeveelheden plastic soep. Vele schildpadden eten kwallen. Wanneer er stukken plastic door de oceanen dwarrelen denken de schildpadden dat ze te maken hebben met kwallen.
Schildpadden kunnen enorm groot worden. De lederschildpad kan maar liefst 2,5 meter lang worden en tot wel 800 kilo zwaar.
Wie een nieuw schildpaddennest ontdekt, wordt aangeraden dit te melden aan de Sea Turtle Conservation Bonaire, die zal het nest vervolgens beschermt.
Geiten op Klein Bonaire
Klein Bonaire was ooit een eiland vol met struiken en bos. Na 1868 was dit voorbij. Het eiland werd geveild voor 8.000 gulden aan de hoogste bieder. Deze besloot er geiten op te gaan houden. Binnen niet al te lange tijd was het eiland kaal gegraasd.
In 1966 kwam er een einde aan bijna een eeuw met pret voor de geiten. De geiten werden van het eiland afgehaald en er werd gesproken over herbebossing. Sinds die tijd zijn er enkele bomen geplant maar is het niet vergelijkbaar met de tijd van toen.
Kwallen op Klein Bonaire
Rondom Klein Bonaire komen verschillende soorten kwallen voor, deze kun je nog wel eens missen.
Het aanraken van een kwal kan zorgen voor huidirritatie. Om dit tegen te gaan kun je azijn of warm zout water gebruiken. Ook kun je gebruik maken van het Sting No more, een product wat je kunt krijgen bij de meeste duikscholen of duikwinkels.
Wanneer je wordt gestoken door een Portugees Oorlogsschip kom je helaas niet weg met dit soort middelen en dien je direct naar het ziekenhuis te gaan. Gelukkig is dit diertje makkelijk te herkennen door z’n duidelijke paarsblauwe kleuren.