Flamingo’s op Bonaire

Flamingo’s op Bonaire tegenkomen? De flamingo is overal te vinden op Bonaire. Je zult op veel verschillende manieren met de flamingo geconfronteerd worden. Overal zie je flamingo referenties en de luchthaven wordt dan ook Flamingo Airport genoemd. Ook vele bedrijven op Bonaire hebben de flamingo in hun logo.

Het eiland Bonaire is een van de slechts vier gebieden waar de flamingo van nature broedt. Bonaire is daarom dan ook trots om een van die vier te zijn. Voor toeristen zijn de broedplekken op het eiland dan ook verboden terrein, deze zijn beschermd gebied. Doordat flamingo’s schuwe dieren zijn vluchten ze snel en zullen ze zich snel ontheemd voelen in hun leefgebied als de mens te dichtbij komt. Door ervoor te zorgen dat er beschermde gebieden zijn zullen de nesten niet verstoord worden.

Het voedsel van de roze flamingo’s

Flamingo’s op Bonaire zijn roze van kleur, dit geeft aan dat ze gezond zijn. Hebben ze een meer grijze kleur dan zijn ze in minder goede gezondheid. Jonge flamingo’s zijn van nature nog grijs in hun opgroeifase. De roze kleuren krijgen ze door wat ze uit hun voedsel halen.

Met hun bijzondere snavel en lange nek zorgen ze voor het filteren van zoute water in het zoutmeer. Het grote voordeel van het feit dat de flamingo van zoutmeren houden is dat flamingo’s de enigen zijn die hier van houden. Ze zijn niet voor niets heer en meester in het filteren van de meren om zo het voedsel te krijgen. Hier hebben ze geen concurrentie bij. Ze filteren uit de zoutmeren vooral kreefjes en verschillende weekdieren. 

Flamingo populaties

Het gaat steeds beter met de flamingo op Bonaire. De flamingo kende ook mindere tijden. Op een zeker moment waren er nog maar zon 1000 a 1500 flamingo’s op het eiland. Er komen veel flamingo’s te vinden bij de zoutpannen. De eigenaar van de zoutpannen sloot daarom de handen ineen met bondgenoten om de flamingo populatie te laten toenemen. Huidige flamingo schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot wel vijftienduizend.

Flamingo Opvang

Als flamingo kuikens worden ontheemd van hun moeder is dat een groot probleem. Zonder hulp overleven ze het niet. Door de hevige winden kunnen flamingo kuikens soms verdwalen. Daarom wordt er bij de flamingo opvang gezorgd dat de kuikens weer aan kunnen sterken om weer terug te worden gezet in het wild.

Deze opvang draagt de naam Bonaire Wild Bird Rehab. Dit is opgezet door Elly Albers, eigenaresse van het mangrove Centrer. Niet alleen flamingo’s op Bonaire

 

 

 die zijn ontheemd worden opgevangen maar ook verschillende andere vogels.

Zoutpannen

De zoutpannen zijn al in gebruik sinds dat Nederland hier in de 17e eeuw de macht in handen kreeg. Dit kon op zeer voordelige wijze door hier slaven aan het werk te stellen. Hiermee werd het logistieke proces geoptimaliseerd.

Op een gegeven moment was het voorbij met de slavernij. De zoutwinning werd daardoor een stuk minder lucratief. Toch wordt er ook vandaag de dag nog zout gewonnen op de zoutpannen. Het Canadese bedrijf genaamd Cargill kocht in 1996 de rechten van de Nederlanders. De hele zoutpannen zijn nu priveterrein van het bedrijf. Meer over de zoutpannen lees je hier.

Pekelmeer

In het zuidwesten van Bonaire kom je het Pekelmeer tegen. Dit meer wordt ten dele gebruikt voor de zoutoogst. Het is een werkelijk prachtig uitzicht, de veranderende zoutgehaltes zorgen voor een adembenemende paarse gloed op het water. Daarachter gelegen vind je natuurlijk de zoutpiramides die ervoor zorgen dat het maken van een foto het een ware ansichtkaart oplevert.

Flamingo's zien

Wil je de flamingo’s op Bonaire tijdens een interessante tocht rond het eiland zien? Lees dan hier meer..

Similar Posts