Obelisken op Bonaire
Obelisken op Bonaire bezoeken? Je komt bij de slavenhuisjes langs het pekelmeer vier obelisken tegen. De West-Indische Compagnie had de zoutpannen in het zuiden in vier zones verdeeld. De obelisken kregen de kleuren van de Nederlandse vlag en het koningshuis. Zo kreeg je de rode, de witte, de blauwe en de oranje pan.
In 1837 werden de obelisken gebouwd door de Hollanders. Deze obelisken op Bonaire werden gebouwd in de vorm van een pyramide en zijn meer dan 10 meter hoog.
Functie obelisken op Bonaire
De functie van de obelisken was om voor de zoutschepen die zout kwamen inladen aan te geven waar ze konden neerstrijken.
Er stond een hoge vlaggenmast bij de rode pan, naast de rode obelisk. Er werd dan een rode, witte, blauwe of oranje vlag gehesen. Dit zorgde ervoor dat de schipper wist bij welk punt hij moest aanmeren. Hier kon het schip dan vervolgens het zout ophalen.
Vervolgens laden de slaven het zout in de kleine schepen. Deze kleine schepen brengen het zout uiteindelijk naar de grote schepen. Deze schepen werden ook wel WIC-zoutzeilschippen genoemd.
Obelisken op Bonaire en zout
Zout was tijdens de 16e en 17e eeuw een enorm belangrijk conserveringsmiddel. Vooral voor de verwerking van de Hollandse haring werd het ingezet. Schattingen rondom hoeveel zout van Bonaire naar Nederland verscheept is, zitten rond de 50 miljoen kilogram. Een heftige storm bracht bijna een einde aan de oranje obelisk. In 2007 werd deze echter weer gerestaureerd.
![](https://i0.wp.com/beseilanden.nl/wp-content/uploads/2021/11/duikende-vogel-in-water.jpeg?fit=1024%2C682&ssl=1)
Obelisken in de huidige tijd
Het Amerikaanse bedrijf International Salt kreeg in de 60’er jaren in het bezit van de zoutpannen. Akzo Nobel nam het bedrijf laterna over. Vandaag de dag is het bedrijf Cargill de touwtjes in handen betreffende de zoutpannen. Het bedrijf haalt ieder jaar 500.00 ton zout uit de zoutpannen van ‘t Caribische eiland. Tegenwoordig kan er 50.000 ton zout op een schip worden geladen. Vandaag de dag zijn de obelisken hun functie kwijt. Tegenwoordig heb je allerlei moderne navigatieapparatuur en communicatiemiddelen die de obelisken op Bonaire overbodig maken.