Bonairiaanse keuken
De Bonairiaanse keuken staat bekend om z’n heerlijke smaken en unieke recepten. De mix van Caribische, Zuid-Amerikaanse en Europese invloeden heeft deze keuken tot een uniek culinair genot gemaakt. Als je op zoek bent naar iets vernieuwends en tijdens je volgende reis naar Bonaire, dan moet je zeker de lokale eetcultuur verkennen.
Inhoudsopgave
Het ontbijt
Je begint jee dag goed met een lekker Bonairiaans ontbijt. Een voorbeeld van een populair gerecht is gebakken geitenvlees (cabrito) met funchi (een soort maïsmeelcake) en salsasaus. Of misschien wil je de dag beginnen met Arepa di Pampuna (pompoencake) voor de zoetekauwen onder ons.
De lunch
Heb je zin in iets hartigs tijdens de middag? Probeer dan eens de Konoko: een broodje gevuld met kip of rundvlees, sla, tomaat, augurk, ui en ook een speciale saus. Ben jij iemand die meer fan is van visgerechten? Probeer dan eens een stukje gebakken vis, geserveerd met wokgroenten, gegarneerd met knoflook- en limoensaus en gebakken cassave.
Het diner
De avond is hét moment waarop mensen samenkomen om te genieten van heerlijk eten en goed gezelschap. Een populaire lokale specialiteit in Bonaire noemt men keshi yena. Dit gerecht bestaat uit een holle kaas gevuld met gestoofd rundvlees, kip of vis. Als kers op de taart worden er vaak warme empanadas (pasteitjes) of stukjes gebakken funchi aan toegevoegd.
Als dessert kun je kiezen voor pan bati, een zoete pancake die eenvoudig is gemaakt met kokosmelk en bloem, maar toch erg lekker. Dit is de perfecte afsluiting van een culinaire reis door de Bonairiaanse keuken.
Frisse visgerechten
Als je van vis houdt, dan ben je op Bonaire op de juiste plek. Op Bonaire kun je terecht voor de meest verse vis die je ooit zult proeven. Probeer hier bijvoorbeeld de traditionele ceviche, een gerecht dat bestaat uit rauwe vis die is gemarineerd in citrusvruchten en op smaak gebracht met lekkere kruiden. Andere populaire visgerechten zijn wahoo steak en barracuda filet, deze worden geserveerd met salade of rijst.
De drankjes
Een populaire drank op Bonaire is awa di lamunchi (limoensap). Wil je echt de lokale gewoontes ervaren? Probeer dan eens wat rom of cadushy likeur, beide gemaakt van cactusplanten die groeien op het eiland.